Veiligheid

Door het ijs!!

 

 

Dat je door het ijs kunt gaan bewijst het volgende filmpje . Een niet ongevaarlijke situate.

De foto hiernaast is een frame uit het filmpje.

 

IJspriemen

 

Er zijn setjes die je aan een koordje om je nek hebt hangen en waaraan ook een noodfluitje hangt.

 

Met een reddingsklos heb je altijd een opgerolde lijn bij je. Houdt die op een makkelijk bereikbare plaats bij de hand.

IJszeiler klassiek ontwerp

Veiligheid.

Als het ijs er pas ligt, is de verleiding groot het ijs op te gaan met je ijszeiler. Als het ijs bezeilbaar is geweest en de dooi valt in, wil je graag nog een laatste rondje zeilen. Ook op dagen dat het goed vriest zal het ijs niet overal even dik zijn. Het blijft zaak op je veiligheid te letten.

 

Een ijzig avontuur.

Op bovenstaand plaatje ga ik met de ijszeiler door het ijs toen de dooi was ingevallen. Gelukkig was het niet zo diep, zodat ik in het frame van de ijszeiler kon klimmen en niet tot mijn hals in het water op hulp moest wachten. Hierdoor stond ik met mijn benen in het koude water. Het heeft een minuut of 20 geduurd voor er een lijntje was gevonden om mij eruit te trekken. Op eigen kracht kon ik er niet uit omdat het ijs onder mijn handen afbrokkelde. Ik heb toen op hulp gewacht en ben niet in paniek gaan zwemmen, want dan was ik snel onderkoeld geraakt. Even goed heeft het wel een uurtje geduurd voor ik weer wat op temperatuur was gekomen.

 

Advies.

Op de site van de Isabella staat een belangrijk advies:

Sail safe Sail together

Dan is er altijd iemand in de buurt voor hulp.

Je kunt jezelf ook helpen als je een setje ijspriemen bij je hebt. Als je eruit getrokken moet worden, komt een reddingslijn goed van pas.

Uiteraard hou je de ijsberichten bij om te weten te komen waar het veilig ijszeilen is.

 

Linkjes

De DN vereniging heeft op haar site een goede beschrijving over diverse aspecten van veiligheid bij het ijszeilen. Ook de ijsberichten voor ijszeilers zijn daar te vinden.

Er zijn zelfs een paar sites die zich richten op veiligheid op natuurijs. De adviezen voor schaatsers gelden evengoed voor ijszeilers.