Mastvoet

De mastvoet en zeilen.

Voor de mast en de mastvoet zijn diverse oplossingen bedacht. De hier getoonde oplossingen hebben gemeen dat de mast vrij naar voren en naar achteren en naar links en naar rechts kan hellen. De mast blijft daarbij op zijn plaats door de mastvoet waarop hij staat. Er staat dan ook vaak meer dan 6m2 zeil op.

Er worden diverse voorbeelden besproken waarvan de foto's in het album van de  mastvoet te vinden zijn.

 

  • Bij het model Classic is het niet meer dan een blokhout, waarin een sleuf is gebeiteld waarin de onderkant van de mast past. Deze ijszeiler is geuigd met een mast en zeilen afkomstig van een zeilboot.
  • De Ice Tender heeft als  steunmast een RVS pijp. Deze staat op een ijzeren plaat waarop een stukje pijp is gelast, dat in de RVS-pijp past. Daardoor glijdt de mast niet onderuit. Aan de mast is een consol gemaakt waarop de surfmast staat. De surfmast wordt met een band in de klauw van de steunmast getrokken.
  • De Isabella heeft een plank met gaten, waar in het voorste gat de steummast staat en in het gat er achter de surfmast ( NIET op de diabolo). De gaten zijn ruim genoeg zodat er voldoende bewegingsvrijheid is, maar dat ze wel op hun plaats worden gehouden. De surfmast staat dus in de mastvoet en wordt met een band in de klauw van de steunmast getrokken.
  • De IceBlues heeft de mastvoet van een oude surfplank die bewegingen naar alle kanten mogelijk maakt. Hieraan is de mast vastgemaakt. De mast is getuigd met een gaffelzeil.
  • Niet onvermeld moet de mastvoet van een DN-iszeiler blijven. Dit is een pin waarop de mast staat. Op de onderkant van de mast zit een plaatje met een passende kuil.
  • De enige uitzondering is de IceOrange. die een vaste mastvoet heeft. Dit is een pijp waarin de mast met het Optimistenzeil wordt gezet. Dit is een kleiner model ijszeiler die een dergelijke vaste opstelling aan kan

 

De bovenstaande steunmasten en masten worden overiend gehouden met verstaging. De surfmasten kunnen worden niet verstaagd,, vandaar het gebruik van een steunmast..

Linkjes

 

Voor foto's  hier een album.

 

Een andere nastvoet.

 

De mastvoet van de IceBlues:  een voorloper van een diabolo van een surfplank.

IJszeiler klassiek ontwerp