Icetender

IJszeiler: Icetender.

IJszeiler Icetender

Deze ijszeiler die gebouwd volgens een ontwerp van een Icetender met daarop het tuig van een surfplank ( hier 7 m2), zoals gebruikelijk is bij de in Zweden populaire Isabella. Intussen is ook een DN type zeil mogelijk.

 

Het ontwerp van de Ice Tender is gevolgd qua maatvoering voor het frame. Hierop zijn aanpassingen gedaan, omdat niet alles techinisch haalbaar was en de benodige materialen niet beschikbaar waren. Terwijl er ook eigen wensen cq. ideeen waren.

De voornaamste afwijkingen zijn:

  • Besturing met een helmstok en niet met voetpedalen.
  • Getuigd met surfzeil en niet met zeil van een Sunfish.
  • De schaatshouders zijn van eigen ontwerp met daarin een paar schaatsen die ook op een DN-er gebruikt zouden kunnen worden. (koop via Marktplaats)
  • Het is ook mogelijk er wielen onder te zetten voor gebruik op het land.

 

Het gebruik op het land had als voordeel dat de kinderziektes eruit waren toen er het ijs opgegaan kon worden. Er waren een paar problemen:

  1. Het frame was te licht uitgevoerd. Door het gebruik van een dikkere bodemplaat en het aanbrengen van meer spanten werd meer stijfheid verkregen.
  2. De mast mag niet vast op het frame staan, maar moet alle kanten uit kunnen gaan, anders wordt het frame getordeerd en neemt de koersvastheid af.

In de winter 2009/2010 is er een top snelheid van 54,8 km/uur meegehaald. De snelheid wordt dan beperkt door het tuig, omdat de mast dan gaat buigen, waardoor het zeil niet meer zijn optimale vorm heeft.


Fotoalbum van de bouw is er natuurlijk ook.

Bouwtekening


Het  oorspronkelijke ontwerp van de Icetender is afkomstig uit Amerika. De tekeningen zijn niet meer te krijgen. De website waarop dat mogelijk was, is opgeheven. Voor de liefhebber kan ik nog wel een kopietje leveren, Een goed alternatief is het ontwerp van de Isabella

 

Fotoalbum van de bouw.

 

Videobeelden op Youtub

IJszeiler Icetender op wielen.

Het eindresultaat op wielen.!!

 

Videobeelden op Youtube van straatzeilen. Intussen is er een andere mast met zeil opgezet. Zie hier voor beelden. Het zeil is een vermaakt zeil van een 16 m2 type