Schaatshouders

Schaatshouders.

Schaatshouder

De schaahtsen aan de loperplank kunnen op verschillende manier bevestigd worden. Hoe het ook gedaan wordt het belangrijkste is dat de snede(vouw) van de schaatsen parallel moet lopen.

 

Er zijn diverse methoden om de schaatsten op de loperplank te monteren.

 

Vast op de loperplank.Dit kan zijn een geslepen hoekprofiel of een omgeslepen friese doorloper. Nadeel is dat het oppervlak van het ijs niet goed gevolgd kan worden, doordat de schaats niet kan bewegen.

 

schaatshouder

Draaiend op een as in een schaatshouder, die op zijn beurt weer op de loperplank wordt vastgemaakt. De as is meestal bout van 10 of 12 mm met moer of borgpen erop.

De schaatshouder kan in elkaar gelast worden als het van ijzer wordt gemaakt. Hiervoor heeft niet iedereen de vaardigheden in huis. Dit wordt gedaan voor de Isabella ijszeiler, waarvoor in Zweden complete sets te bestellen zijn.

Voor de hier besproken IJszeiler Classic is gekozen voor een constructie met twee hoekprofielen. Afhankelijk van de dikte van de schaats worden zij met boutjes op elkaar vastgezet. Dit is een flexibele oplossing, die voor schaatsen van allerlei diktes  gebruikt kan worden. Hier getoond zijn profielen gemaakt uit aluminim vierkantebuis, dat relatief gemakkelijk  te bewerken is.

 

Voor foto's zie het betreffende fotoalbum. Hier ziet U de besproken details terug.


Linkjes

 

Voor foto's  hier een album.

 

Een andere houder.

 

Het ruwe materiaal voor schaatshouders.

 

basismateriaal voor schaatshouder